Turizm kentinde kiracılar isyanda

Dünya'nın değişik ülkelerinden bireylerin turizm amacıyla geldiği bir kentte yüksek kiraların protesto edilmesi kentin imajını olumsuz etkiliyor. 


Antalya'da ciddi barınma sorunu yaşanıyor. Bu nedenle kiracılar yüksek kiraları protesto etmeye başladı. Peki siz olsanız kent sakinlerinin yüksek kiraları protesto ettiği bir kentte tatilinizi geçirmeyi planlar mısınız?


Hurma mahallesinde yüksek yoğunluklu yapılaşma


Aslında turizm kentlerinde belirli dönemlerde Antalya'ya gelen turistlere yönelik konut arzını özendiren kent planlaması yerine küçük otel ve pansiyonlarda turistlere yıl boyu konaklama seçeneği sunan planlamanın yapılması daha uygun olurdu. Bu yolla Türkiye Cumhuriyeti olmayan kişilere özellikle sahil şeridine yakın bölgede ev kiralamaya kısıtlama getirilerek Antalyalıların kiralık konut bulma sorunu yaşamasının da önüne geçilebilmiş olurdu. 

Yüksek ev kirası sorunu Antalya'da kentsel planlamada ciddi sorunlar olduğuna işaret ediyor 

Bu şekilde konut stoğunun turistlere yüksek fiyattan tahsis edilmesi ve kira artışlarının önüne geçilebilirdi Ayrıca bu şekilde turistlere sağlanacak uzun süreli konaklama hizmeti için fahiş ücretlerin talep edilmesinin de önüne geçilebilirdi. Bu yolla hem küçük girişimcinin turizmden pay alması sağlanabilir, hem de Antalya sahil şeridinden yüksek yoğunluklu yapılaşmanın da önüne geçilebilirdi. Yüksek ev kirası sorunu Antalya'da kentsel planlamada ciddi sorunlar olduğuna işaret ediyor.


Kaynak:

Sözcü gazetesinin 19.12.2022 tarihli Kiracılar İsyanda başlıklı haberi