Scooter furyası bisiklet yolu yapımı için fırsat olabilir


Scooter furyası  her geçen gün şehir içi trafiği içinden çıkılmaz hale gelen Antalya'da bisiklet yolu ağını genişletebilmek için fırsat olarak kullanılabilir. 

Kent içi ulaşımda bisiklet kullanımı açısından önemli iklimsel ve topografik avantajlara sahip olmasına karşın Antalya'da kent içi ulaşımda bisiklet kullanımı ihmal edilebilecek kadar düşük oranda kullanılıyor. Yaygın bisiklet yol ağının bulunmaması bisikletle ulaşımın güvenlikli olmayan bir ulaşım şekli haline gelmesine yol açıyor.  Antalya'da geçmiş dönemde yapılan bisiklet yollarından aktif şekilde kullanılamaması sonrasında araç park yerine ya da araç yoluna dönüştürüldüğü görülüyor. Ancak son dönemde kent içi ulaşımda otomobil dışında seçenek arayışında olan bireyler tarafından riskli de olsa scooter ile seyahaet etmenin daha fazla tercih edildiği görülüyor. 





2023'ün Ocak ayı içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanım sayıları giderek artan yeni ulaşım aracı elektrikli scooter için özel bir yol bir tasarlamıştı. Bisiklet ile birlikte elektrikli scooter kullanımı için ayrılmış yeni yolların tasarlanması kent içi bisiklet ve scooter ulaşımını daha güvenli hale getirebilir. Bu yolların tramvay ile entegre edilerek, tramvay duraklarına yeni bisiklet ve scooter park alanlarının oluşturulması ve kiralanan scooter ve bisikletten tramvaya ücretsiz aktarma seçeneğinin sunulması kent içi ulaşımda temiz, konforlu, yenilenebilir enerjiye dayalı ve hızlı ulaşım seçeneklerinin oluşturulmasına katkı sağlayabilir. 

Deniz Akgün