Sezaryen oranlarının en yüksek olduğu bölge Akdeniz

Sezaryenle doğum oranlarının en yüksek olduğu bölgenin Akdeniz Bölgesi olduğu belirtildi.


TÜİK istatistiklerine göre Antalya, Isparta, Burdur, Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye illerinin yer aldığı Akdeniz Bölgesinde 2000 yılında sezaryanle doğum oranı yüzde 67 olarak gerçekleşti. Sezaryenle doğum oranı Türkiye genelinde ise yüzde 57,3 olarak gerçekleşti. 





Doğum normal yolla gerçekleşmesinin anne ve bebek sağlığı açısından bazı avantajları bulunuyor. bebeğin anne karnındaki olgunlaşmasının beklenmesi, doğum aşamasındaki fizyolojik mekanizmaların aracılığı ile bebeğin solunum yollarındaki sıvıların basınçla dışarı atılması ve bebeğin doğum kanalındaki bakteri florası ile erken dönemde temas etmesi normal doğumun başlıca avantajları arasında yer alıyor. Ayrıca normal doğum annenin doğum sonrası kanamalarının azalması açısından da avantajlı doğum şeklini oluşturuyor.

Sezaryen oranının yüksekliği sağlık açısından riskli

Gereksiz yapılan sezaryen ameliyatı ise anne ve bebek sağlığı açısından riskli durumların oluşmasına yol açabiliyor. Sezaryenle doğum oranının yüksekliği nitelikli doğum öncesi bakım, doğum ve doğum sonrası bakım hizmetlerinin eksikliğinin göstergesi olarak kabul ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından sezaryenle yapılan doğumların tüm doğumlar içindeki oranının yüzde 15'i aşmaması öneriliyor.